Ympäristöystävällinen matkailu vuonna 2021

Tämä vuosi on varmasti muuttanut monen lomaohjelmaa. Uskaliaimmat ovat jo lentäneet ulkomaillem mutta suuri osa viettää lomaansa kotimaassa. Lämmin sää olisi varmasti muutenkin vähentänyt kesän ulkomaan matkailua ja lisäksi koronasäännöt ja niiden muuttuvuus ovat pitäneet monet kotimaassa ja näin ympäristöystävällinen matkailu on lisääntynyt ihan olosuhteiden pakostakin, mutta koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä miettii lomaa suunnitellessaan automaattisesti myös ekologisuutta.

Lähimatkailu ja kotimaan matkailu eivät automaattisesti ole ympäristöystävällisiä, mutta niistä voi pienillä asioilla tehdä sellaisia. Mökkilomailun suosio on viime ja tänä vuonna ollut niin suurta, että monta vuotta kaupan olleet vanhatkin mökit ovat saaneet uudet omistajat. Mökille mennessä ei monesti kuitenkaan haluta miettiä olisiko ekologisempaa tapaa kulkea matkaa vaan oma auto on monesti se helpoin ratkaisu ja vaikka junalla pääsisikin lähelle niin mökkipihaan vie vain oma auto.

Mökkilomailua ei kai lasketa varsinaiseksi matkailuksi, mutta kulkuvälineen valinnalla myös matkailussa voi saada jo omaa hiilidioksidi jalanjälkeä pienemmäksi. Tietty juna on parempi kuin lentokone ja bussi parempi kuin henkilöauto eikä polkupyörää tule unohtaa. Mutta jos valitsee auton niin sitten voi toki muissa asioissa miettiä ympäristöä ja olla vastuullinen, samoin lentokoneella lentäessä kannattaa sitten miettiä, miten voi vähentää omaa jälkeään, vaikka maksamalla erillisen hiilidioksidipäästöjä kompensoivan maksun verkkosivulta.

Kotimaan matkailu

Mikä sitten olisi ympäristöystävällistä kotimaan matkailua paitsi, että valitaan oikea kulkuväline, ei roskata ympäristöä ja syödään kasviksia lihan sijaan. Nyt ei valita vaan hotellia vaan etsitään vihreitä vaihtoehtoja ja tarkistetaan miten hotellissa on huomioitu ympäristötietoisuus ja ympäristön hyvinvointi.

Vastuullinen matkailija ei matkusta parhaimpaan sesonkiaikaan, ei lotraile vedenkäytössä, säästää ilmastointia ja muuta. Lomakohde valitaan niin, että siellä on mahdollisuus liikkua luonnossa kävellen, juosten, pyöräillen retkijuomapullo repussa ja eväät pakattuna niin, ettei synny roskaa. Suomessa on upeita vaelluskohteita etelästä pohjoiseen ja jos lomaa on vähemmän kannattaa panostaa lähimatkailuun ja pitemmälle sitten, vaikka yöjunalla perille.

Tämän kesän suosittuja kohteita ovat jälleen Utsjoki, jossa ei nykyään ole vaan kalastusta vaan vaelletaan ja tutustutaan saamelaiskulttuuriin, Itä-Suomessa esimerkiksi Koli ja Pieliselle avautuvat upeat maisemat, Hossan retkeily puisto Suomussalmella ja siellän Julma-ölkyn kanjon, jossa voi vaikka meloa. Nuuksion kansallispuisto pääkaupunkiseudulla, jossa voi yöpyä, vaikka teltassa eli vaihtoehtoja riittää.

Ulkomaan matkailu

Jos suunnitellaan ulkomaanmatkaa, kannattaa varata suora lento, jos mahdollista ja tutustua kohteeseen sekä majoitus vaihtoehtoihin. Kaikissa kohteissa ei ole vielä Green -hotelleja, mutta ympäristöystävällisiä hotelleja on jo enemmän. Esimerkiksi tietyissä hotelleissa saa itse päättää kuinka usein haluaa lakanat/pyyhkeet pestäviksi. Ja joissakin kohteissa hotelleissa vesi lämmitetään aurinkopaneeleilla.

Ulkomaan matkailu

Kohteessa kannattaa selvittää mahdollisuuksia liikkua yleisillä kulkuvälineillä tai lähteä luontoretkille, joille mennään yhteiskuljetuksella pienillä ryhmillä. Luonnossa liikkuessa niin koti- kuin ulkomailla liikutaan valmiilla poluilla, kunnioitetaan luontoa ja sen kasveja ja eläimiä. Tasaisilla paikoilla polkupyörällä on mukava liikkua myös lomalla ja monessa kohteessa välimatkat ovat niin lyhyet, että kävellen pääsee. Suurkaupungeissa metro on parempi kuin taksi.

Monissa kohteissa kierrätetään niin kuin Suomessakin. Joissakin maissa vesijohtovesi ei ole juomakelpoista ja silloin kannattaa muistaa, että muoviroskan määrä vähenee, jos ostetaan vesi isommissa kanistereissa. Muistakaa myös lähiruoka, olette sitten Suomessa tai muualla ja kasvisten syönti on aina ympäristöystävällistä.

Uusia ideoita on nyt paljonkin saatavilla, vanha teltta on vaihtunut tentsileen, jota voit harrastaa vaikkapa Nuuksiossa tai Vallisaaressa tai lähes nollapäästöinen mökki Vallisaaren kupeessa, joka varattiin loppuun heti, kun varaukset avattiin. Viime vuosien ja kuukausien ääri-ilmiöt saavat varmasti jonkun muunkin kuin minut miettimään, miten pienillä valinnoilla voin minäkin vaikuttaa ympäristöön niin kotona kuin lomalla eli etsi sinäkin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ensi kerralla, kun suunnittelet lomaasi. Vaihtoehtoja on koko ajan enemmän!