Uimaan Helsinkiin!

Meren ympäröimä Helsinki on täynnä ihania uimapaikkoja, joista tänä kesänä on saanut nauttia aivan erityisen lämpimissä tunnelmissa, mutta syksyn tullen on mukava siirtyä lämpimämpien vesien ääreen. Uimalat ja uimahallit ovat mainioita paikkoja pikaiselle pistäytymiselle tai pidemmälle hemmotteluhetkelle ja samalla tulee liikuttua kuin huomaamatta. Helsingin monipuolinen julkinen saunatarjonta on tuonut uusia vaihtoehtoja myös uimapuolelle, joten jos et ole vielä kokeillut kaupungin uutuuksia, nyt siihen on hyvä tilaisuus.

Yrjönkadun uimahalli

Yrjönkadun uimahalli lienee Helsingin upein ja perinteisin uimapaikka. Uimahalli sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja se on monen mielestä yksi Helsingin hienoimmista kokemuksista. Yrjönkadun uimahalli on ollut kaupunkilaisten käytössä jo vuodesta 1928 asti ja jo pelkästään historiaa huokuva, arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema rakennus tuo uimahetkeen aivan uutta hohtoa. Tilat on entisöity vuonna 1999, mutta vanha tunnelma on saatu hyvin tavoitettu tuolloinkin ja klassismin peruspiirteitä on varjeltu. Aikoinaan Yrjönkadun uimahalli oli koko Suomen ainoa julkinen uimahalli. Komeita tiloja on vuosien varrella hyödynnetty myös moneen muuhun tarkoitukseen ja siellä on järjestetty mm. muotinäytöksiä.

Yrjönkadun uimahalli

Yrjönkadun uimahallin erikoisuuksiin kuuluu se, että siellä voi uida myös alasti ilman uima-asua. Tätä varten uimahallissa on omat vuoronsa miehille ja naisille. Lisäksi uimahetkeen voi lisätä todellista luksusta ostamalla lipun hallin yläkertaan. Tällöin saa käyttöönsä uima-altaan ja saunan lisäksi yksityisen lepohytin ja kylpytakin. Lepohytissä on ihanaa makoilla rentouttavan uinnin ja saunan jälkeen. Vaihtoehtoisesti voi siirtyä kylpytakissaan yläkerran parvelle nauttimaan lasillisen kuohuviiniä tai talon oman reseptillä valmistettua kuuluisaa simaa. Uimahallin yhteydessä toimii myös ravintola, josta voi halutessaan tilata ruokaa. Yrjönkadun uimahallia voisikin kuvailla edulliseksi spa-elämykseksi. Uimahalli tuntui pitkään olevan kaupunkilaisten oma salaisuus, mutta nyt paikalle ovat alkaneet löytää myös turistit, jotka ihastuneina suosittelevat sitä pakollisena Suomi-elämyksenä. Vuonna 2015 Britannian yleisradioyhtiö BBC nosti Yrjönkadun uimahallin maailman kauneimpien uimahallien listalle.

Allas Sea Poolilla voi uida ulkona ympäri vuoden

Toinen upea kokemus on kaupungin uusi tulokas, minikylpylä Allas Sea Pool, joka löytyy niin ikään aivan ydinkeskustasta Kauppatorin vierestä. Yksi paikan ihanuutta lisäävä asia onkin maisema. On melko hauskaa katsella uidessaan Suomenlinnan lauttoja ja Itämeren risteilylaivoja sekä kaupunkielämää Kauppatorilla. Altaalla on rento ja mukava tunnelma. Urbaani ympäristö toimii hyvin ja täällä on helppo poiketa kesken kaupunkireissunkin. Vaikka uima-altaat sijaitsevat ulkona, voi täällä uida ympäri vuoden, sillä yksi altaista on lämminvesiallas. Itseään voi myös toki karaista merivesialtaassa, jonne nimensä mukaisesti vesi pumpataan suoraan merestä (tosin puhdistettuna ja suodatettuna) ja erityisesti talvella kokemus vastaa avantouintia.

Allas Sea Poolilla voi uida ulkona ympäri vuoden

Jostain syystä pidän Altaasta vielä enemmän, kun ilma on jo viilennyt. Vesi höyryää ja kylmän ilman yhdistäminen uimiseen on jotenkin erityisen virkistävä kokemus. Varsinkin kun sen jälkeen pääsee saunaan lämmittelemään. Jos päätä paleltaa, voi uimisen aikana pitää pipon päässä. Talviaikaan mukaan kannattaa ottaa myös kylpytakki ja sandaalit, sillä altaille kävellään ulkoreittiä ja pakkanen ehtii viilentää tehokkaasti ennen altaaseen pääsyä. Lämminvesialtaan vesi on onneksi todella lämmintä ja tästä tulee mieleen ylellinen spa-kokemus.Uimisen jälkeiseen lämmittelyyn ja rentoutumiseen Altaalta löytyy kolme saunaa, joista yksi on varattu naisille, yksi miehille ja yksi toimii yhteissaunana. Altaalla toimii myös ravintola, jossa on mukava istuskella uintireissun jälkeen. Lisäksi erityisesti kesäaikaan voi nauttia lukuisista terasseista ja vilvoittelutiloista. Plussaa Allas saa myös myöhäisestä aukioloajastaan, sillä pulikoimassa voi käydä aina ilta yhteentoista asti.