Tutut saaret säilyttävät taikansa vuodesta toiseen

Helsingin sijainti meren rannalla takaa sen, että luonnon muovaamia uimapaikkoja riittää. Helsingissä on yllättävänkin upeita uimarantoja, jotka kuitenkin jäävät saariston piiloon. Onneksi kesäisille retkille on helppo suunnata keskustan venelaitureilta lähtevillä yhteysaluksilla ja osaan paikoista pääsee myös sujuvasti bussilla, metrolla tai pyöräillen. Vaikka saarivalikoima on viime vuosina laajentunut entisten sotilassaarien avautuessa yleisön käyttöön, ovat vanhat suosikit edelleen hurmaavia vaihtoehtoja kesäisen päivän viettämiseen.

Suomenlinna on kaupunkilaisen unelmakohde

Suomenlinna lienee Helsingin kohteista tunnetuin ja ulkomaisten turistien lisäksi alueelle matkustaa päivittäin valtava määrä helsinkiläisiä. Ja mikäs on matkustaessa, kun Kauppatorilta lähtevässä lautassa käy HSL:n kausilippu. Yhteysaluksia kulkee useampi tunnissa, joten retkeä ei juuri tarvitse etukäteen suunnitella.

Suomenlinna on tunnettu komeasta historiastaan, josta muistuttavat linnoitusten rauniot sekä käytöstä poistetut tykit. Saaresta löytyy kuitenkin kuitenkin myös mukava hiekkaranta ja sen vierestä rantakallioita, joilta pääsee pulahtamaan mereen viilentymään. Samalla voi ihailla ohitse lipuvia ruotsinlaivoja ja purjeveneitä.

Piknipaikkoja saaressa on loputtomasti ja evästä löytyy myös saaren monista kahviloista ja ravintoloista. Varastoja voi täydentää paikallisesta ruokakaupasta, joka sijaitsee lähellä lauttalaituria.

Suomenlinnassa järjestetään pitkin kesää ja syksyä runsaasti kulttuuritapahtumia, joten saareen voi suunnata myös teatteriretkelle tai konserttiin.

Pieni, mutta kiehtova Uunisaari

Uunisaari sijaitsee lähes uimamatkan päässä Merisatamasta, mutta onneksi sinne kulkee säännöllisesti myös pieni vene. Pieni saari jakautuu eteläiseen ja pohjoiseen osaan, joiden välillä voi kulkea puusiltaa pitkin. Uunisaari on kaunis yhdistelmä vihreää ja kalliota ja löytyypä saaresta pieni hiekkarantakin. Myös Uunisaaresta pääse pulahtamaan mereen mukavasti myös rantakalliolta.

Uunisaarella on mielenkiintoinen historia, sillä saarella on sijainnut aikoinaan merikylpylä ja siellä valmistettu mm. ruumisarkkuja. Lisäksi Uunisaaressa on toiminut aikoinaan öljytehdas ja vernissatehdas. Vaikka tehtaan toiminta on lakannut yli 100 vuotta sitten, on jäljellä komea tehdasrakennus, jossa nykyään toimii Uunisaaren ravintola.

Pihlajasaaressa voi viettää ihanan rantapäivän

Pihlajasaari löytyy Helsingistä Lauttasaaren ja Suomenlinnan välistä ja saareen kulkevat yhteysalukset Ruoholahdesta ja Merisatamasta.

Parhaat hiekkarannat löytyvät monen mielestä juuri Pihjalasaaresta, joka on lyhyen venematkan päässä Kaivopuiston rannasta. Pihlajasaari onkin todellinen kesäparatiisi, jonka avulla korvaa hyvin mökkireissun tai leikkii rantalomaa lähellä kotia. Pihlajasaaressa voi viettää kesäisen päivän tai jäädä yöksi saaren leirintäalueelle. Hiekkarantojen lisäksi uimaan pääsee kallioille rakennetuilta tikkailta, mutta hiekkarannat sopivat parhaiten erityisesti lasten leikkeihin ja rentoon löhöilyyn.

Pihlajasaari on vanha huvila-alue ja nykyään suosittu ulkoilualue. Saari on muihin Helsingin edustan saariin nähden melko iso ja sieltä löytyy niin metsää, rantaa kuin kallioitakin. Pihlajasaaressa on myös ravintola ja erittäin kehuttu kesäterassi. Historiallinen ravintola toimi aikoinaan asuinrakennuksena ja tunnettiin tuolloin nimellä Villa Hällebo. Talo on rakennettu vuonna 1883 ja ravintolatoiminnassakin se on ehtinyt olla jo vuodesta 1929 asti.

Saarireissulle ilman venematkaa

Helsinki koostuu itsessään jo monesta eri saaresta, jonka toisinaan unohtaa, kun metro huristelee vaivatta siltojen yli. Mustikkamaa ja Seurasaari ovat mukavasti saavutettavissa vaikka pyörällä ja silti niiden kallioilta ja rannoilta löytyy aitoa saaristotunnelmaa. Mustikkamaalta matkaa pääsee jatkamaan myös Korkeasaareen, joka on erityisesti lapsiperheiden kesän suosikkikohde.

Seurasaaressa voi nauttia paitsi luontoreiteistä, myös ulkoilmamuseosta, josta löytyy vanhoja rakennuksia kaikkialta Suomesta. Museon vanhimman rakennuksen kunnianimeä kantaa Karunan kirkko, joka on alun perin rakennettu vuonna 1686. Seurasaari on toiminut kansanpuistona jo vuodesta 1890 lähtien, mutta aluksi saareen piti kulkea lautalla. Siltaa pitkin Seurasaareen on päässyt kulkemaan vuodesta 1892 ja tämän jälkeen siitä onkin muodostunut helsinkiläisten kesäolohuone.