Siirtolapuutarhakulttuuri on Helsingissä voimissaan

Siirtolapuutarhoja alettiin rakentaa Helsinkiin 1900-luvun alussa, kun työläisiä oli alkanut muuttaa kaupunkiin ja heille tarvittiin virkistäytymispaikkoja tarpeeksi läheltä työpaikkaa. Siirtolapuutarhoja löytyy edelleen Helsingistä useampia ja kaupunkilaiset nauttivat edelleen mahdollisuudesta paeta kaupungin hälyä oman mökin ja palstan suojiin. Tarjolla olevat mökit myydään nopeasti, vaikka hinnat ovat kohonneet pilviin ja samalla hinnalla voisi saada omakotitalon muualta Suomesta. Kaupunkimökit kuitenkin houkuttavat helppoutensa ja lyhyiden välimatkojen takia ja lisäksi alueet tuovat viihtyisyyttä muillekin. Kesäaikaan siirtolapuutarhat ovat kaikille avoimia kuljeskelupaikkoja ja moni kaupunkilainen käykin ihailemassa pihojen kukkaloistoa.

Siirtolapuutarhakulttuuri on Helsingissä voimissaan

Jokaisella siirtolapuutarhalla on oma luonteensa

Siirtolapuutarhojen alkuperäinen idea on kaikissa samanlainen, mutta vuosien varrella eri alueet ovat kehittyneet varsin yksilöllisiksi ja erilaisiksi. Jokainen siirtolapuutarha on viehättävä omalla tavallaan ja näissä onkin hauska vierailla ja vertailla alueita toisiinsa. Useissa siirtolapuutarhoissa järjestetään kesäaikaan myös mm. yhteisöllisiä juhannusjuhlia ja muita tapahtumia, joista kannattaa ottaa selvää mikäli haluaa päästä osaksi kaupunkimökkeilijöiden kesänviettoa. Esimerkiksi Marjaniemen siirtolapuutarhan mökkiläiset järjestävät alueella aktiivisesti erilaisia tapahtumia, kuten kirpputoreja ja taidenäyttelyitä. Lapsille on tarjolla mm. tanssileirejä ja urheilupäiviä. Marjaniemeen kannattaa suunnata, kun haluaa nauttia mökkitunnelmasta ja vaihtaa muutaman sanan kesänviettäjien kanssa.

Eksy salaiseen puutarhaan

Ruskeasuolta löytyy puolestaan todellinen puutarhojen ihastelijoiden ykköskohde. Alue on täynnä vanhoja mökkejä, joista tosin osa melko rempallaan. Tämä vain lisää mielikuvaa siitä, että vierailija on astunut salaiseen puutarhaan. Pihojen puutarhat yhdistyvät paikoin toisiinsa, eikä tonttien rajoja aina erota kasvillisuuden alta. Sekä talot että pihakoristeet ihastuttavat värikkyydellään. Melko läheltä Ruskeasuota, Pitäjänmäen kupeesta Talista löytyy lähes päinvastainen siirtolapuutarha-alue. Rauhallinen ja hyvin järjestetty Talin siirtolapuutarha on täynnä säntillisesti hoidettuja puutarhoja, joiden vadelmapensaat seisovat suorissa riveissä pihojen laidoilla. Pihoilta löytyy myös paksurunkoisia omenapuita, joista osa on yhtä vanhoja kuin siirtolapuutarha itse. Talissa järjestetään suosittuja juhannusjuhlia, joiden aikana moni mökkiläinen pitää portin pihalleen avoinna, merkkinä siitä että peremmällekin saa astua.

Eksy salaiseen puutarhaan

Hyppää mukaan kylätunnelmaan

Pakilan siirtolapuutarha tuo mieleen keskisuomalaisen kyläyhteisön. Täälläkin viljellään, mutta suurin osa viljelytyöstä tehdään talkoovoimin. Viheralueet ovat hyvin hoidettuja ja monelta osin yhteisessä käytössä. Tunnelma on rento ja naapurit viettävät paljon aikaa keskenään. Alueella järjestetään elokuvailtoja ja karaoketapahtumia ja välillä kokoonnutaan nauttimaan alueen yhteisestä saunasta, johon myös viereisen Klaukkalanpuiston siirtolapuutarhan asukkaat ovat tervetulleita. Klaukkalanpuiston mökit muistuttavat kaikki toisiaan ja pienet punaiset talot tuovat mieleen hyvin hoidetun taloyhtiön. Puutarhamaailmassa kerrotaan viljelijöille kompostoinnin ja kierrätyksen saloista. Myös Klaukkalanpuistossa yhteisöllisyys on vahvaa ja tämä huipentuu joka kesä yhteisen näytelmän luomiseen. Lisäksi taitoja mitellään tikkakisoissa.

Urbaani keidas Itäväylän kupeessa tai ruusutarha idyllin keskellä

Herttoniemen siirtolapuutarha on tuttu näky metromatkustajille, sillä metron ikkunoista avautuu kattava näkymä kaupungin vehreään keitaaseen. Herttoniemen siirtolapuutarha onkin jollain tapaa Helsingin siirtolapuutarha-alueista urbaanein. Itäväylän läheisyys ei häiritse, mutta kuuluu sen verran, että tietää olevansa edelleen kaupungissa. Aluetta ympäröi meri, joka tuo oman värinsä mökkimaailmaan. Maasto on mäkistä ja jokainen palsta toisistaan erilainen. Täällä kannattaa kiinnittää huomiota pihaportteihin, sillä myös jokainen portti on uniikki. Vaikka Herttoniemessäkin viljellään, näkyy pihaporttien takana myös yllättävän paljon taidetta ja asukkaiden omia kunnostusprojekteja.

Urbaani keidas Itäväylän kupeessa tai ruusutarha idyllin keskellä

 

Kumpulan siirtolapuutarha on alueista romanttisin, eikä ihme, sillä onhan Kumpulan puutaloalue asuinalueenakin varsin idyllinen. Polkujen varsia kaunistavat ruusupensaat ja silmä lepää palstojen täydellisesti hoidetuilla vihreillä nurmikoilla. Laatu ja vaivannäkö on helppo havaita, näihin palstoihin on panostettu. Myös pihasuunnitteluun on kiinnitetty selvästi enemmän huomiota kuin monilla muilla puutarhoilla. Täällä kannattaa poiketa vaikkapa matkalla Kumpulan maauimalaan, sillä yhdistelmä on melko täydellinen kesäretki.