Nuuksio kutsuu seikkailemaan

Helsingin paras puoli on kaupungin monipuolisuus. Tekemistä riittää joka lähtöön ja palvelut ovat lähellä, mutta mikäli haluaa hetkeksi rauhoittua kaupungin vilinästä, on luonto aivan kulman takana. Metsälenkkeihin löytyy upeita reittejä ympäri kaupunkia, mutta jos haluaa päästä vaeltamisen makuun, kannattaa suunnata Nuuksioon. Aivan pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitsevaan kansallispuistoon voi tehdä muutaman tunnin vaellusretken tai leiriytyä yöksi. Reitit vaihtelevat helpoista vaativiin, mutta kaikki on selkeästi merkitty. Nuuksiosta löytyy myös esteettömiä polkuja, joita voi kulkea pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Joka puolella puistoa avautuu upeita maisemia, jotka vaihtelevat metsätaipaleista järvinäkymiin, suomaastoon ja vehreisiin laaksoihin. Alueelta löytyy myös jyrkkiä rotkoja ja seinämiä sekä jännittäviä luolia. Lisäksi Nuuksiossa voi ihmetellä puiston tunnuseläimeksikin valittuja liito-oravia.

Nuuksio kutsuu seikkailemaan

Nauti luonnosta juuri niin kuin haluat

Nuuksiossa voi nauttia luonnosta monin eri tavoin, sillä kävelyreittien lisäksi alueelta löytyy mm. kalliokiipeilyyn sopivia kohtia sekä geokätköjä. Suosituin kiipeilypaikka on Solvallan jyrkänne, johon merkitty 15 erilaista kiipeilyreittiä. Järvelle voi suunnata myös melomaan tai kalastamaan ja myös lintubongarit viihtyvät säännöllisesti Nuuksiossa. Metsissa voi sienestää ja marjastaa ja osa reiteistä sopii myös pyöräilyyn ja ratsastamiseen. Talviaikaan reiteillä voi liikkua myös suksilla tai lumikengillä, vaikka valmiita latuja ei alueelta löydykään. Nuotiopaikkoja on runsaasti ja alueella on myös useampi laavu ja leirintäalue. Myös vuokratupia on saatavilla, mutta niiden varaustilanne kannattaa selvittää etukäteen.

Alkuun pääsee sujuvasti Haukkalammelta, Haltiasta tai Kattilalta

Nuuksion poluille voi toki suunnata mistä kohdasta itse haluaa, mutta parhaiten reittien alkupisteille löytää Haukkalammelta, jossa on myös Nuuksion luontotupa. Alueelta lähtee useampi eri pituinen luontopolku, joista voi valita mieleisensä. Nopealle metsäpyrähdykselle sopii 2,4 kilometrin mittainen Punarinnankierros. Tästä hieman pidempi vaihtoehto on 3,7 kilometrin pituinen Haukankierros ja pidemmästä päiväkävelystä nauttiva suuntaa 7,7 kilometrin Korpinkierrokselle. Haukkalammelta käsin pääsee tutkimaan myös yhtä Nuuksion mielenkiintoisista luolista, jonka suuaukolle pääseminen vaatii tosin hieman kiipeämistä. Haukkalammen luola on pituudeltaan noin kymmenen ja korkeudeltaan viisi metriä, joten myös luolan sisälle pääsee hyvin ihmettelemään.

Alkuun pääsee sujuvasti Haukkalammelta, Haltiasta tai Kattilalta

Haukkalammen lisäksi Nuuksion keskuspaikkana toimii Haltian luontokeskus. Jo pelkästään itse rakennus on mielenkiintoinen nähtävyys, sillä kyseessä on Suomen ensimmäinen puusta rakennettu julkinen rakennus. Haltiasta retkeilijät saavat tietoa reiteistä ja alueen palveluista ja samasta paikasta voi vuokrata myös retkeilyvarusteita, kuten rinkkoja, kävelysauvoja, pyöriä, lumikenkiä ja kajakkeja. Luontokeskuksessa esitellään myös yleisemmin Suomen luontoa ja eri kansallispuistojen tarjoamia mahdollisuuksia. Nuuksion kolmas keskus on nimeltään Kattila, josta löytyy päärakennuksen lisäksi kaksi rantasaunaa ja kota sekä 1930-luvulta peräisin oleva kivilinna. Rantasaunan voi varata oman porukan käyttöön ja vaihtoehtona on sähkösaunan lisäksi myös savusauna. Lisäksi Kattilan torpan voi varata omaan käyttöön. Myös Kattilalta lähtee useampi luontoreitti.

Helppo tulla ja helppo kulkea

Vaikka Nuuksio on aivan kaupunkien tuntumassa, pääsee kansallispuiston metsissä vaeltamalla kiinni erämaafiilikseen. Reittejä on yhteensä 33 kilometriä, joten tutkittavaa riittää useammaksikin päiväksi. Lisäksi vuodenaikojen vaihtelu tuo oman viehätyksensä maisemiin. On myös hauska ajatella, että samoja reittejä ovat ihmiset kulkeneet jo vuosituhansien ajan. Menneistä ajoista muistuttaa mm. Pitkäjärven kalliomaalaus, joka on mielenkiintoinen vierailukohde Nuuksion reissulla. Vaikka reitit ovat suosittuja, halutessaan löytää aina myös paikkoja yksinäiseen rauhoittumiseen. Toisaalta Nuuksio on aloittelevalle vaeltajalle helppo aloituspaikka juuri sen takia, että tarvittaessa neuvot ja apu löytyvät läheltä. Paikalle pääsee kätevästi vaikka ilman omaa autoakin, sillä seutubussit kulkevat kaikista läheisistä kaupungeista.

Helppo tulla ja helppo kulkea