Merellinen pääkaupunkiseutu kutsuu nauttimaan

Helsingin saaristo on kesällä kauneimmillaan ja pakopaikka kaupungin hälinästä löytyy yllättävän läheltä. Saaristomaisemat on helppo saavuttaa ilman omaa venettä, sillä perille pääsee hyppäämällä vesibussin kyytiin lähimmältä vuorovenelaiturilta. Retkelle voi lähteä muutamaksi tunniksi, koko päiväksi tai vaikka yön yli. Useista saarista löytyy joko kahvila tai ravintola tai vaihtoehtoisesti grillipaikkoja omien eväiden valmistamiseen.

Lonna

Muutaman viime vuoden aikana yleisölle on avautunut uusia saaria, jotka ovat aiemmin olleet armeijan käytössä. Iloinen uusi tuttavuus on Lonna, joka toimi 1880-luvulla Venäjän laivaston merimiinavarastona ja avattiin vierailijoille vuonna 2016. Lonna löytyy aivan Kauppatorin läheltä, matkan varrelta Suomenlinnaan. Pienellä saarella voi viettää leppoisaa terassiaelämää, ruokailla ravintolassa tai pitää oman piknikin. Samalla vesibussilla pääsee halutessaan jatkamaan matkaa Suomenlinnaan. Lonnassa järjestetään pitkin kesää paljon erilaisia tapahtumia, kuten joogaa, meditaatiota, jazz-konsertteja ja tanssia.

Vallisaari ja Kuninkaansaari

Kauppatorilta lähtee vesibussi myös läheiseen Vallisaareen, jonka kautta pääsee myös vieressä sijaitsevaan Kuninkaansaareen. Molemmat ovat Lonnan tavoin entisiä sotilassaaria, jotka ovat seisseet vuosikausia hiljaisina, mutta toimittavat nyt tärkeää tehtävää kaupunkilaisten luontokohteina. Kuninkaansaaresta löytyy idyllinen pieni hiekkapoukama, joka on vielä toistaiseksi Helsingin saariston salattu helmi. Näissä kahdessa saaressa voi kulkea valmiita reittejä pitkin, mutta kasemattien sisätiloihin ei vierailijoilla ole pääsyä.

Vasikkasaari ja Villa Salmela

Kolmas Kauppatorilta lähtevä reitti kulkee Vasikkasaaren kautta Jollakseen ja Villa Salmelaan.

Vasikkasaari on Helsingin avoimista saarista luultavasti tuntemattomin ja siellä käy huomattavasti vähemmän vierailijoita kuin muilla saarilla. Vasikkasaarelta löytyy kuitenkin komeaa luontoa sekä mielenkiintoisena nähtävyytenä Komendantin talo. Vasikkasaaressa on myös paljon yksityisiä kesämajoja, mutta yleisölle on käytössä grillauspaikka.

Villa Salmelan kaunis merenrantakahvila on avoinna kesäaikaan. Alueelta löytyy myös rantasauna ja ulkogrilli, joita voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin. Vesibussi täytyy tilata etukäteen, mutta pyynnöstä se pysähtyy samalla myös valotaideteos Öljysäiliö 468:n edessä.

Itäinen saaristoreitti

Helsingin saariston itäisestä osasta löytyy lukuisia kiinnostavia, mutta vähemmän tunnettuja saaria. Iiluoto, Leikosaari ja Satamasaari. Vesireitit itäisiin saariin kulkevat Hakaniemiestä, Herttoniemestä, Laajasalosta ja Vuosaaresta. Saman reitin varrelle osuu myös Vartiosaari, jossa on komeita 1800-luvun huviloita. Vartiosaaressa asuu ympäri vuoden muutama kymmenen ihmistä. Vartiosaaren Eteläranta on kokonaisuudessaan luonnonsuojelualuetta. Vartiosaarenvoi vielä hetken aikaa nähdä viehättävän ränsistyneessä nykytilassaan, mutta alueelle on nousemassa asuntoja.

Reitin varrella voi pysähtyä halutessaan useammilla saarilla tai valita piknik-kohteeksi vain yhden suosikin. Vesibussien vuoroja kulkee säännöllisesti pitkin päivää.

Söderskär

Jos olet valmis matkustamaan hieman kauemmas merelle, löytyy Porvoon edustalta kaunis ja karu Söderskärin majakkasaari. Saareen pääsee kesäaikaan reittiliikennelautalla Vuosaaren Aurinkolahdesta, josta liikennöi Pörtö Linen m/s Seasong. Söderskäriin liikennöidään säävarauksella, sillä kallioinen pikkusaari on avomerellä säiden armoilla, eikä sinne kovalla tuulella pääse välttämättä rantautumaan.

Espoon saaristoreitti

Saaristo jatkuu myös Espoon puolelle, josta löytyy lisää tutkittavaa, jos Helsingin saaret on käyty jo lävitse. Espoon saaristoreitti kulkee Otaniemen, Haukilahden ja Matinkylän kautta, suunnaten sitten Isoon Vasikkasaareen, Suinonsalmeen, Stora Herröhön, Rövareniin ja Gåsgrundetiin. Reitti palaa lopuksi takaisin Otaniemeen.

Saarilta löytyy hienoja ulkoilumahdollisuuksia ja nähtävää, kuten Suinionsalmesta Hanikan luontopolku ja pronssikaudelta peräisin olevat hautaröykkiöt. Lisää retkeilymahdollisuuksia löytyy Gåsgrundetista ja Rövarenista, jotka sopivat mainiosti myös telttailuun. Keittokatoksissa pääsee valmistamaan ruokaa ja lapset viihtyvät Gåsgrundetin hiekkarannoilla.

Lapsiperheelle sopiva kohde on myös Iso Vasikkasaari, josta löytyy hiekkarannan lisäksi leikkivälineitä ja – paikkoja lapsille sekä näyttävä Poseidonin huvimaja. Isossa Vasikkasaaressa on lisäksi ravintola, joka on avoinna vuoroveneen aikataulujen mukaisesti.