Matka Pohjoismaiden ympäri

Välillä ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen juuri sitä, mitä etsii. Tästä syystä reissu Pohjoismaissa saattaa olla juuri se matka, mitä etsitkin. Pohjoismaat tarjoavat kaikenlaisille matkailijoille mahtavia mahdollisuuksia tutustua omaan lähiympäristöönsä ja vaihtaa pitkät lentomatkat pidempään lomaan matkakohteessa. Pohjoismaihin lasketaan Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Islanti ja Tanska. Pohjoismaat ovat siis hieman eri asia, kuin Skandinavian niemimaa, johon kuuluvat Norja ja Ruotsi, sekä osa Suomea. Pohjoismaat ovat maantieteellisen alueen lisäksi myös kulttuurinen alue, joka yhdistää valtioita niin historiallisesti kuin kulttuurisella taustallaan.

Matka Pohjoismaissa ei siis ole välttämättä matka vieraaseen ja tuntemattomaan, vaan jotain paljon syvempää. Sitä kautta pääset olemaan tutussa kulttuurissa, mutta toisaalta tuntemattomassa ympäristössä. Saat nähdä omin silmin niitä mahtavia maisemia, mitä usein näkyy vain luontodokumenteissa ja valokuvissa. Parasta Pohjoismaissa matkustamisessa on se, että sen voi tehdä oikeastaan juuri, sillä lailla, kuin itse haluaa. Voit hypätä lentokoneeseen ja matkustaa suoraan Islantiin tai napata auton, sekä ajaa pohjoisen Suomen kautta Norjaan. Miksi et seuraavalla kerralla ottaisi yhdensuuntaista lippua Tukholmaan ja vuokraa vaikka polkupyörä paikan päällä – seikkailua saat aikaisesti juuri niin kuin haluat.

Autolla Norjaan

Omalla autolla matkustamisessa on monta hyvää puolta: olet oman aikasi herra, saat kulkea vapaasti ja omia tavaroita ei tarvitse kantaa lentokoneeseen sekä takaisin. Suomi sijaitsee hienolla paikalla maapallolla ja mikäli viihdyt luonnossa, sekä haluat nähdä omin silmin jotain kaunista, kannattaa lähteä autolla Norjaan.

Suomi ja Norja jakavat noin 700 kilometriä maarajaa

Suomi ja Norja jakavat noin 700 kilometriä maarajaa, joten valinnanvaraa rajanylityksen osalta riittää. Norjaan ei tarvitse myöskään ajaa suoraan, vaan voit ajaa Ruotsin kautta. Rajoilla ei ole rajatarkastuksia, mutta henkilöpaperit tulisi aina olla mukana, kuten Schengen-alueella muutenkin. Auton paperit olisivat tärkeää pitää autossa mukana. Muistathan, että mikäli sinulla on leasing-auto, tarvitset mukaan myös vakuutuspaperin.

Pohjois-Norjan vuoristoiset maisemat ovat jotain aivan omaa luokkaansa. Kamera kannattaa siis ehdottomasti pakata mukaan. Vuoristoja pääsee ajamaan melko hyväkuntoisilla teillä ja sieltä pääsee kätevästi jatkamaan matkaa eteläiseen Norjaan. Norjassa voit yöpyä esimerkiksi teltassa, mikä varmasti on hyvää vaihtelua etelänmatkalle. Pohjoisesta pääsee etelään ajamalla ja nyt onkin hyvä mahdollisuus ajaa esimerkiksi Tanskaan asti. Tanska on taas käytännössä täysin erilainen matkakohde kuin Pohjois-Norja, mikä tekeekin tästä automatkailusta niin hienoa. Tanskaan voi joko ajaa meren ylittävän sillan kautta tai mennä laivalla.

Tanska

Tanska on viihdyttävä lomakohde, jossa on paljon tekemistä ja nähtävää. Tanskassa on kaunista ympäri vuoden. Kuten Norjassakin, Tanskassa on oma valuutta, mutta siellä pystyy melko hyvin käyttämään pankkikorttia maksaessa. Lisäksi Tanskassa puhutaan hyvin englantia, joten sen osalta ei ole vaikeuksia. Tanskan pääkaupunki, Kööpenhamina, on hyvin pohjoismaalainen kaupunki, joka kannattaa käydä katsomassa. Tanskassa on monia erilaisia nähtävyyksiä, mutta Kööpenhaminassa kannattaa ehdottomasti käydä. Kansainvälinen ja historiallinen Kööpenhamina tarjoaa niin museofaneille kuin kaupunkikävelijöille koettavaa.

Tanskasta pääsee ajamaan takaisin esimerkiksi Ruotsiin ja tietysti kannattaa matkalla pysähtyä pieniin viihdyttäviin pikkukaupunkeihin, joissa on omia pieniä kahviloita ja puoteja. Tukholmassa moni meistä on piipahtanut, mutta sielläkin kannattaa viettää vaikkapa pidennetty viikonloppu. Tukholmassa järjestetään paljon esimerkiksi konsertteja, joten miksei nauttia hieman kulttuurista Ruotsissa. Paluu Suomeen tapahtuu helposti taas laivalla, jotka lähtevät Tukholmasta päivittäin. Voit piipahtaa myös Ahvenanmaalla – oletko koskaan käynyt siellä? Ahvenanmaa kuuluu Suomelle, mutta on hyvin erilainen, mikä on taas matkailun osalta hyvä ja mielenkiintoinen asia. Kotiin pääset saapumalla joko Turkuun tai Helsinkiin. Miksei jatkaa matkaa vielä kotimatkallakin kotimaassa tutustumalla vielä uusiin kohteisiin.