Linnanmäki on legendaarinen huvittelukohde

Linnanmäki on paitsi Suomen vanhin, myös suosituin huvipuisto ja erityisesti lapsiperheiden joka kesäinen ykköskohde. Myös aikuiset nauttivat keskellä kaupunkia sijaitsevasta perinteisestä huvittelupaikasta, josta löytyy mm. ikisuosikki, 1950-luvulla rakennettu puinen vuoristorata. Muutenkin Linnanmäki on halunnut pitää uudistustenkin läpi kiinni perinteikkäästä ulkoasustaan, joten huvipuisto todella on oma maailmansa, jonne on hauska lähteä seikkailemaan kesäiseksi päiväksi. Syksyllä ja talvella huvipuisto on auki yksittäisinä päivinä esimerkiksi valokarnevaalien ja Halloweenin merkeissä. Huvipuistolaitteiden lisäksi alueelta löytyy teatteri Peacock sekä Sea Life -merimaailma. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy, joten tunnelmasta voi tulla nauttimaan myös ilman huvitteluranneketta. Linnanmäki sijaitsee kukkulan laella aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Tämä takaa upeat näkymät eri laitteista, mutta tekee alueen laajentamisen mahdottomaksi. Tällä hetkellä kaavoitusalue onkin täynnä, joten jos huvipuistoon halutaan lisää laitteita, täytyy ensin luopua jostakin vanhasta.

Linnanmäki on legendaarinen huvittelukohde

Huvipuiston tuotot on aina käytetty lastensuojelutyöhön

Linnanmäen omistaa lastensuojelujärjestöistä koostuva Lasten Päivän Säätiö ja huvipuiston tuottamat varat käytetään näiden järjestöjen toiminnan mahdollistamiseen. Mukana ovat Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pelastakaa lapset ry, Parasta lapsille -järjestö, Lastensuojelun keskusliitto, Ensi- ja turvakotien liitto ja Barnavårdsföreningen i Finland -järjestö. Jo ennen säätiön perustamisesta Linnanmäen toiminta perustui hyväntekeväisyysvarojen keräämiselle. Toiminta alkoi Lasten Päivä -tapahtumista 1900-luvun alussa, ennen kuin varsinaista huvipuistoa oli edes olemassa. Tapahtumat tarjosivat huvitteluhetkiä kaupunkilaisille ja mukana oli jo tuolloin muutamia huvipuistolaitteita. Tosin pula-aika vaikutti huvittelumahdollisuuksiin ja suuri osa laitteista oli itse kasattuja.

Kaupunkilaiset kaipasivat omaa huvipuistoa

Vaikka Lasten Päivä -tapahtumat olivat puitteiltaan vaatimattomia, oli toiminnalle kaupungissa selvästi kysyntää. Helsinkiin alettiin kaavailla pysyvämpää huvipuistoa. Aluksi huvipuisto suunniteltiin sijoitettavaksi Kaisaniemeen tai Kaivopuistoon, lähemmäs ydinkeskustaan. Vuonna 1950 saatiin kuitenkin Helsingin kaupungilta vuokralle tuolloin joutomaana toiminut Vesilinnan mäki ja järjestö tarttui mahdollisuuteen, vaikka paikka ei sijainniltaan ihanteellinen ollutkaan. Rakennustyöt saatiin käyntiin saman tien ja saatiin myös päätökseen ennätysajassa.

Kaupunkilaiset kaipasivat omaa huvipuistoa

Ensimmäiset kävijät astelivat puistoon toukokuun 27. päivänä vuonna 1950. Aluksi huvipuiston keskipisteenä toimi markkinatori. Torin ympäriltä löytyivät kolme ensimmäistä laitetta: kummitusjuna, ketjukaruselli ja radioautorata. Alusta asti mukana on ollut myös 300-paikkainen Peacock-teatteri. Nuoriso pääsi huvittelemaan myös alueen pelisalehin ja iltoja vietettiin avotanssilavan edustalla. Huvipuisto oli alusta asti todella suosittu, vaikka laitteet ja puitteet olivat edelleen melko vaatimattomia. Seuraavan vuoden aikana Linnanmäellä tehtiin merkittäviä laajennuksia ja laitevalikoimaan lisättiin puinen vuoristorata. Vuoristoradan suunnittelu tapahtui Tanskassa, mutta se rakennettiin kokonaan Suomessa. Vuoristoradan käyttöiäksi arvioitiin tuolloin muutama vuosi, mutta laite on edelleen toiminnassa ja luultavasti Linnanmäen rakastetuin kohde. Toki sitä on jatkuvasti kunnostettu vuosien varrella, mutta alkuperäinen tunnelma ja tervan tuoksu ovat jääneet unohtumattomasti myös nykysukupolvien lapsuusmuistoihin.

Klassikkoita ja perinteitä jo lähes 70 vuoden ajalta

Kun kävijämäärät säilyivät korkeina seuraavinakin vuosina, alettiin huvipuiston kehittämiseen panostaa toden teolla. Väliaikaiset rakennelmat korvattiin tukevammilla ja myös Peacock-teatteri rakennettiin kokonaan uudelleen vuonna 1956. Viime vuonna tiensä päähän tullut, mutta ennen sitä suursuosiota nauttinut huvittelutalo Vekkula rakennettiin vuonna 1961 ja huvipuiston maamerkki, korkea maailmanpyörä valmistui vuonna 1964.

Klassikkoita ja perinteitä jo lähes 70 vuoden ajalta

Linnanmäen klassinen ja historiallinen ilmapiiri sopii mukavasti kaupungissa vietettyyn kesäpäivään. Lempiaikani puistossa vierailuun on kuitenkin juuri alkusyksy, kun illat alkavat hämärtyä ja laitteiden valot näyttävät pimeässä illassa kutsuvilta ja kauniilta. Karusellista raikaava musiikki ja vuoristoradan tuoksu ihastuttavat joka kerta. Joka kerta kuvittelen myös pystyväni syömään kokonaisen hattaran ja vasta ensimmäisen haukun jälkeen muistan, että kyseinen sokerihöttö on ehkä tarkoitettu kuitenkin enemmän lapsille. Perinteet ovat kuitenkin perinteitä!