Koe parhaat hiihtoelämykset vierailemalla Lahdessa

Lahdesta löytyy eteläisen Suomen kattavin latuverkosto. Se on jokaisen hiihtäjän unelmakohde, jonne on lyhyt matka monista etelän kaupungeista ja sinne on helppo tehdä lyhyitäkin päiväreissuja. Lahdesta löytyy eritasoisia hiihtomahdollisuuksia kaiken tasoisille ja ikäisille hiihtäjille. Yöpymismahdollisuuksia on paljon ja Lahden kaupunki on muutenkin mukava paikka kierrellä ja tutustua sen elämään.

Lahti ja Salpausselkä tarjoavat yhteensä yli 180 kilometriä hyvin kunnostettua hiihtolatua. Reittejä on monenlaisia ja niistä on helppo valita sopivin jokaiselle tasolle. Noin 70 kilometriä latua on myös valaistu talvisin, joten hiihtää voi milloin vain itselle parhaiten sopii, vaikka keskellä pimeintä talvea. Latujen varrelle on helppo päästä ja aloituspaikkoja on monia.

Ladut ovat talvisin vain ja ainoastaan hiihtäjien käytössä. Koiraulkoiluttaminen ja kävely yleensäkin on niissä kielletty. Lahdessa kunnioitetaan hyvin näitä sääntöjä ja ladut pysyvätkin todella hyvässä kunnossa ympäri talven. Järvien jäätyessä myös niiden päälle tehdään latuja, jotka tarjoavat omanlaisensa elämyksen hiihtäjälle. Järven jäällä kävely ja lenkkeily on myös sallittua.

Lahden stadion tarjoaa pesu- ja pukeutumismahdollisuudet kaikille hiihtäjille, ja ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Pukutilat ovat auki normaalina arkipäivinä kello 8-20, joten niitä voivat hyödyntää melkein mihin aikaan päivästä hiihtävät tahansa. Viikonloppuisinkin ne ovat avoinna kello 9-15, joten niitä voivat hyödyntää myös viikonloppumatkailijat. Urheilukeskuksen lähellä sijaitsevassa uimahallissa voi hiihdon jälkeen rentoutua saunomalla tai vaikka jatkaa uiden muutama kilometri.

Suksivoitelua tarjotaan myös urheilukeskuksen yhteydessä ja se on avoinna kuten pukutilatkin. Suksivoitelussa neuvoa ja vinkkejä antavat ammattitaitoiset voitelijat, joilla on vuosien kokemusta suksista. Lahti on sen verran etelässä, että talvinen keli voi olla hyvin vaihtelevaa ja tällöin oikean suksivoiteen valitseminen on erittäin tarkkaa. Lunta Lahdessa tulee kuitenkin joka talvi hyvin ja se on sijainniltaan sen verran ylempänä esimerkiksi Helsinkiä, että sääolosuhteet sopivat hyvin hiihtämiseen.

Lahti on tullut tunnetuksi monista kansainvälisistä maastohiihtokilpailuistaan. Vuonna 2020 järjestetään jo 47. Finlandia hiihto. Finlandia hiihtoon osallistuu vuosittain tuhansia hiihtäjiä ympäri Suomea ja maailmaa. Sarjoja kilpailuista löytyy joka lähtöön.

Hiihtomatka Lahteen

Lahteen on helppo tulla junalla, linja-autolla tai omalla autolla. Kulkuyhteyksiä on monia ja ne kulkevat monta kertaa päivässä. Lahteen on helppo tulla mistäpäin Suomea tahansa ja erityisesti etelämmässä asuville, se on todella oiva hiihtomatkailukohde. Siinä missä lounaisrannikolla ja etelässä ei lumen kanto ole riittävää hiihtämiseen tarjoaa Lahti siihen hyvän mahdollisuuden.

Lahden hiihtokeskuksesta voi vuokrata kaikki varusteet helpolla, jos omia ei halua kantaa mukana. Hiihtokeskus on hyvin varustettu ja sieltä löytyy kaikki ajantasainen tieto latujen kunnosta ja eri reiteistä. Reitit on niin hyvin merkattu, että niillä on mahdoton eksyä. Toiset reitit sisältävät erittäin paljon nousuja ja laskuja. Etenkin nousut voivat olla toisilla reiteillä melko raskaita ja jos niitä ei halua liikaa, kannattaa suunnata tasaisemmille maastoille.

Latujen kuntoja valvotaan päivittäin ja niitä päivitetään eri sääolosuhteiden mukaan. Latujen kuntoluokitus on tarkkaa työtä ja se tehdään hyvin latukohtaisesti päivittäin koko hiihtokauden ajan. Monet etelästä tulleet hiihtäjät ovat kehuneet latujen kuntoluokitusta ja sanovat sen olevan erittäinkin tiukka. Sama tyydyttävä arvosana, mikä Helsingissä olisi lähes mahdoton kunnolla hiihtää, voi Lahdessa tarkoittaa ihan siedettävää hiihtokuntoista latua.

Lahdessa aukeaa talven ensimmäinen latu jo hyvin aikaisin, usein marraskuun alussa. Se peitetään viime talvesta jääneellä lumella ja sen nimi on ensilumenlatu. Ensilumenlatu ei ole pituudeltaan kuin noin 1,5 kilometriä, mutta antaa hyvän mahdollisuuden kaikille hiihdon ystäville päästä suksille jo todella aikaisin talvella.