Kivinokka on yksi Helsingin salatuista helmistä

Helsingissä sijaitseva Kivinokan historiallinen luontoalue on viime vuosina noussut yhdeksi suosikkipaikoistani, sillä alue on herännyt aivan uuteen loistoon kulttuuritapahtumien ja uusien kesämökkiläisten myötä. Tällaista aluetta on kaivattu nimenomaan itäisempiin kaupunginosiin, vaikka keskustan tuntuman Kaivopuisto ja saaret ihania ovatkin. Kivinokka sijaitsee Herttoniemessä ja sinne pääsee kätevästi esimerkiksi metrolla tai pyörällä. Jos kaipaat uusia kokemuksia Helsingissä, kannattaa ehdottomasti suunnata Kivinokkaan. Erityisesti kesä ja alkusyksy ovat ihanaa aikaa nauttia kaupunkiluonnosta, vain muutaman minuutin kävelyn päässä kaupungin vilinästä. Halutessasi ehdit vielä virkistäville uinnille mereen tai nauttimaan eväshetkestä luonnonhelmassa.

Kivinokka on yksi Helsingin salatuista helmistä

Kivinokalla on yli satavuotinen historia virkistyskohteena

Kivinokka on toiminut helsinkiläisten ulkoilualueena jo 1900-luvun alkupuolelta asti. Maisemat koostuvat metsästä, kartanopuistosta, kesämajoista, puutarhoista ja rannoista. Alkuaikoinaan Kivinokka oli todellista maaseutua, sillä työssäkäyvät helsinkiläiset asuivat lähinnä Pitkänsillan pohjoispuolella. Kivinokka palveli leiriytymispaikkana ja viikonloppuisin virkistysalueena. Kesäiltaisin erityisesti nuoret kaupunkilaiset kokoontuivat Kivinokkaan ja yöpyivät havumajoissa ja teltoissa ja Kivinokan tanssilavalla yhtyeet viihdyttivät tanssikansaa. Virallisesti alue otettiin virkistyskäyttöön vuonna 1931, kun sinne perustettiin 27 hehtaarin kokoinen kansanpuisto, hieman Seurasaaren tapaan. Tästä alkaen kesänviettäjiä alkoi virrata alueelle vielä paljon aiempaa enemmän. Kivinokkaan alkoi vähitellen ilmestyä telttojen lisäksi pieniä mökkiasumuksia. Toisen maailmansodan jälkeen Helsingissä kärsittiin asuntopulasta ja mökit olivat aktiivisessa käytössä myös talviaikaan. Suurin osa vanhoista mökeistä on sittemmin lahonnut, sillä niitä ei rakennettu pysyviksi asumuksiksi. Sittemmin tilalle on rakennettu siirtolapuutarhamaisia pikkumökkejä, jotka ovat olleet pitkään eri yhdistysten omistuksessa. Nykyään alueella on noin 800 mökkiä ja noin sata viljelypalstaa. Mökit ja niiden ympäristö on pyritty pitämään mahdollisimman luonnonläheisinä.


Kivinokalla on yli satavuotinen historia virkistyskohteena

Aktiivista kulttuuritoimintaa ja yhteisöllisyyttä

Hetken aikaa tämä alue oli jo vaarassa, sillä alue haluttiin ottaa asuinkäyttöön. Asiaa vastustamaan koottiin aktiivinen kansanliike ja Helsingin kaupunki linjasi vuonna 2014, että aluetta kehitetään nimenomaan virkistyskäyttöön eikä sinne rakenneta asuntoja. Virkistystoiminta onkin nykyään aktiivista. Kivinokassa järjestetään vuosittain jo perinteeksi muodostuneet juhannusjuhlat. Alueella on käytössä venesatama, urheilukenttä ja tanssilava ja kesäiltaisin Kivinokassa järjestetään ulkoilmaelokuvanäytöksiä. Merenlahdella voi soutaa, kalastaa ja uida. Vuodesta 2003 lähtien Kivinokassa on joka kesä ollut esillä myös ympäristötaidetta. Alueen värikkäät pikkumökit eivät suostu seisomaan rivissä, vaan ovat omapäisesti levittäytyneet ympäri aluetta. Tämä tekee ympäristöstä kodikkaan ja rennon. Tunnelmassa on jotain samaa kuin Kööpenhaminan vapaakaupunki Christianiassa, vaikka yhtä rapistuneita eivät mökit olekaan. Yhteisöllisyys on tärkeässä roolissa mökkeilijöiden keskuudessa ja sama tunnelma on tarttunut myös alueella vieraileviin.

Aktiivista kulttuuritoimintaa ja yhteisöllisyyttä

Lähde pienelle retkelle ja ihastu

Vaikka Kivinokka on aivan asuinalueiden tuntumassa, on siellä silti aivan oma rauhoittava tunnelmansa. Täällä voi unohtaa kiireen ja suorittamisen ja vain nauttia ympäröivästä luonnosta, vaikka toisaalta ympäristö luo boheemia kaupunkitunnelmaa. Ei siis ihme, että hiekkapoluilla kohtaa paljon koiranulkoiluttajia, lenkkeilijöitä ja vaunujen kanssa kulkijoita. Nyt vielä erityislämpimänä kesänä alueen uimarantakin on ollut ahkerassa käytössä. Puiden välistä näkyy paitsi vettä ja mökkejä, myös kaupungin siluetti ja upea auringonlasku. Kivinokka rantoineen ja metsineen on kuitenkin kaikille tarkoitettu alue. Alueella sijaitsevia kesämajoja ei saa aidata eikä niillä ole omaa pihaa. Kivinokan alueella riittää tutkittavaa. Metsäpolut risteilevät ja kutsuvat seikkailemaan. Rannassa voi istua useammassa kohtaa ja ihmetellä horisontissa siintävää kaupunkia, joka on samaan aikaan lähellä ja kaukana. Myös uimaan pääsee monesta kohdin. Vierailijoita varten alueelta löytyy vessoja ja vesipisteitä. Mukaan kannattaa pakata omat eväät, sillä kesäkioski on auki vain rajatun ajan.