Juoksulomat perheille

Loma – tuo ihana katkos työntekoon ja arkiseen elämään! Lomaa on yleensä odotettu kuin kuuta nousevaa, haikailtu hartaasti, suunniteltu yhdessä perheenä, tai sitten aikanaan loman koittaessa menty sinne minne nenä näyttää. Tänä koronaepidemian värittämänä vuonna tosin hyvin monessa päin maailmaa lomasuunnitelmat ovat menneet täysin uusiksi. Mutta vaikka monet lomakeskukset ovat olleet kiinni pitkään, varsinkin Euroopassa ovat useat taas jälleen auki turistien tulla, ja ihan täällä koti-Suomessa lomaileminen tällaisena aikana on paitsi todella vaivatonta, myös kansantaloudellisesti järkevää.  Eräs mukava tapa viettää lomaa on olla aktiivinen; juoksulomat ovat mainioita tässä suhteessa. Mikä parasta, juoksuloma onnistuu myös perheenä. Totta kai pitää ottaa monta asiaa huomioon lähtien siitä minkä ikäisiä lapset ovat ja ovatko he treenanneet juoksua tai muuta urheilulajia ennemmin, jotta vältyttäisiin erilaisilta vammoilta tai onnettomuuksilta. Toisaalta pieniä lapsia ja vauvoja voi kuljettaa juoksurattailla, mikä on ihanteellista ja helppoa. On siis vain ihan suunnittelu- ja järjestelykysymys saada tällainen aktiiviloma onnistumaan. Katsotaanpa hieman mitä vinkkejä on juoksemiseen lastenrattaiden kanssa,  millaisia lomia on tarjolla sekä Euroopassa että kotimaassa, tai sitten vastaisen varalle myös hieman kauempanakin.

Juoksurattaat

Kun perheessä on vauva tai taapero, ja mielessä siintää juoksuloma, on ensinnäkin tärkeää valita omainaisuuksiltaan sopivat vaunut tai rattaat treenaamista ajatellen. Esimerkiksi suuret, hyvin jousitetut ilmapyörät ovat ihanteelliset, samoin kääntyvät ja lukittavat etupyörät, jotka helpottavat ohjaamista. Suuri kuomu suojaa lasta auringolta ja tuulelta. On myös käytännöllistä, jos vaunut saa taitettua kasaan ja kannettua. Ennen juoksulenkille lähtöä pitää varmistaa, että lapsen niska on oikein tuettuna vaunuissa tai rattaissa – juostessa voi sattua vaikka kompastuminen, ja silloin on tärkeää, että lapsi on turvassa. Lapselle kannattaa ottaa myös ylimääräisiä vaatteita mukaan siltä varalta, että sää muuttuu, ja samoin ruokaa ja vaippoja jos matka venähtääkin odotettua pidemmäksi. Vaunujen kanssa juoksemisessa pitää muistaa myös, että se on rankempaa kuin tavallinen juokseminen; kannattaa aloittaa sopivalta tasolta ja edetä siitä hiljalleen eikä odottaa itseltään liikoja heti alussa!

Aktiivilomia Suomessa tai ulkomailla

Aktiivilomia Suomessa tai ulkomailla

Vierumäen liikuntakeskus, joka sijaitsee Heinolassa, on jo legendaarinen paikka harrastaa urheilua ja liittää se lomaan; matkailupalvelut alueella ovat nivoutuneet vahvasti Suomen Urheiluopiston kanssa yhteen. Sen lisäksi, että liikuntakeskus tarjoaa erinomaiset puitteet juoksulomalle, hankittaessa Sporttipassi on mahdollisuus nauttia myös frisbeegolfin, kuntosalien tai vaikkapa suunnistuksen iloista. Vaikka tarkoituksena olisi pääasiassa se juokseminen, on varmasti hyvä harrastaa liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Jos säät eivät suosi, ja juokseminen sateessa ei oikein miellytä, löytyy sisäliikuntaan esimerkiksi ohjattuja ryhmäliikuntatunteja tai vaikkapa jousiammuntarata. Näiden kohdalla tietysti paljon ratkaisee se, minkä ikäisiä lapsia on mukana. Kun sää on hyvä, ja juoksulenkki odottaa, kannattaa se suunnitella huolella ottaen huomioon kaikkien perheen juoksijoiden taso ja kestävyys, ja miettiä lenkki, lepotauot, venyttelyt ja muut sen mukaan.

Jos haluat matkustaa ulkomaille, esimerkiksi Kanarian saaret tarjoavat melko ihanteelliset puitteet juoksulomalle, sillä aurinkoa riittää ympäri vuoden, mutta ilmasto on suhteellisen leuto – ei liian kuuma patikointiin tai juoksemiseen, sillä talvikaudella keskilämpötila huitelee parissakymmenessä asteessa. Lastenkin kannalta on mukavaa, ettei juoksemista tarvitsee harrastaa tukalassa helteessä. Fuerteventuran saari mainostaa itseään juoksuvalmentajilla, jotka ovat paikalla lokakuussa ja joulukuussa erityisillä juoksuviikoilla. Jos kaikki perheenjäsenet ovat yli 15-vuotiaita, on juoksuviikko lomana erinomainen idea. Päivä aloitetaan jo ennen auringonnousua aamulenkillä, ja aamiaisen jälkeen voi miettiä jatkaisiko vaikkapa juoksulenkille upeissa aavikkomaisemissa. Juoksutuntien lisäksi on tarjolla ryhmäliikuntaa, joten tämä on aktiivilomaa parhaimmillaan.

Jos taas haluaa mennä kirjaimellisesti merta edemmäs juoksemaan, eli Atlantin toiselle puolelle, Barbadoksella on vuosittain kolmipäiväinen juoksutapahtuma, jossa on kaikenikäisille ja -tasoisille juoksijoille lähtöjä. Toki korona-aikana matkat sinne ovat riippuvaisia epidemiatilanteesta, mutta tulevina vuosina kun tilanteet rauhoittuvat, on luultavasti tällainenkin eksoottinen juoksuloma tropiikissa mahdollinen.