Helsingissä voi tehdä päiväkävelyn nykytaiteen ympärillä

Helsingissä on laaja nykytaidetarjonta, johon pääsee helpoimmin käsiksi suuntaamalla rohkeasti tutkimaan eri gallerioiden taidetta. Tästä saa esimerkiksi sopivan päiväkävelyn sunnuntain viettoon Helsingin keskustassa, vaikka toki taidetta löytyy laajemmaltakin alueelta. Gallerioiden näyttelyt voivat erota toisistaan paljonkin, joten kierros on paitsi mielenkiintoinen, myös tarjoaa taidetta useampaan makuun. Ei kannata lannistua, jos jokin kokoelma ei miellytä, sillä seuraava näyttely voi yllättää jälleen positiivisesti. Tähän on koottu seitsemän galleriaa kävelymatkan päässä toisistaan ja joiden avulla pääsee liikkeelle nykytaidetta tutkimaan.

Oksasenkadun Galleria

Osoitteessa Oksaksenkatu 11 sijaitsee taidegalleria, joka esittelee juuri kyseiseen tilaan valmistettuja kokonaisuuksia. Itse galleriatila edustaa puhdasta funktionalismia ja on kaunista katsottavaa jo itsessään. Täällä esitellään harvemmin yksittäisiä teoksia tai objekteja, vaan vierailija pääsee nauttimaan kokonaisvaltaisesta installaatiosta. Gallerian tyyli on pienieleinen, ilmava ja hiljainen. Tänä vuonna gallerian teokset keskittyvät valo-teeman ympärille. Galleria sijaitsee aivan ravintola Eliten vieressä, joten pysähdys täällä onnistuu myös ruokailun yhteydessä. Galleriassa järjestetään usein myös erilaisia tapahtumia, joiden aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen.

Oksasenkadun Galleria

Galleria Forsblom

Galleria Forsblom on monella tapaa vastavoima Oksasenkadun tilalle. Oksasenkadun näyttelyiden korostaessa pieniä yksityiskohtia ja avaruutta, Galleria Forsblomin teokset edustavat tyylilajiltaan suurta ja painavaa. Näyttelytila sijaitsee Vanhankirkon puiston kulmassa ja suuri sali jaetaan yleensä kahteen eri päänäyttelyyn. Näiden lisäksi käytössä on pieni studiotila, jonne voidaan rakentaa aivan oma kokonaisuutensa. Galleriassa on esillä teoksia kuuluisilta kansainvälisiltä ja suomalaisilta taiteilijoita, mutta tilaa on annettu myös nouseville kyvyille. Näyttelyt on koottu pääasiassa maalauksista ja veistoksista.

Project room ja Exhibition Laboratory

Taideyliopiston Kuvataideakatemian kaksi galleriaa ovat loistavia kohteita, mikäli haluat tutustua uusien lahjakkaiden taiteilijoiden teoksiin. Opintojen loppuvaiheeseen edenneet taiteilijat järjestävät usein ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Project room -tilassa ja nämä voivat olla erittäin kiinnostavia löytöjä. Toisessa näyttelytilassa ExLabissa järjestetään puolestaan kuratoituja näyttelyitä ja esillä olevissa kokoelmissa on teoksia sekä opiskelijoilta että jo asemansa vakiinnuttaneilta taiteilijoilta. Keväisin tilassa pääsee katsomaan opintonsa päättävien maistereiden teoksia Kuvan kevät -näyttelyssä. ExLabiin voi tulla myös kuulemaan avoimia luentoja ja osallistua moniin muihin tapahtumiin.

Project room ja Exhibition Laboratory

Sorbus

Sorbus-galleria sijaitsee Vaasankadun boheemissa ympäristössä ja on hauska kohde yhdistettynä Kallion lounasravintoloihin tai vaikka kirpputoreihin. Galleriassa on esillä taidetta laidasta laitaan ja edustettuina ovat sekä uudet tulokkaat että pidempään taidetta tehneet. Sorbuksessa näkee myös sellaista nykytaidetta, jota ei välttämättä keskusten gallerioihin kelpuutettaisi tyylin tai tunnelmansa puolesta. Pieni tila yllättää aina, yleensä positiivisesta. Gallerian tiloissa järjestetään lisäksi konsertteja, keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia.

Taidesalonki

Yli 100-vuotias Taidesalonki on Helsingin vanhin toiminnassa oleva galleria ja jo tilana upea aikamatka menneisyyteen. Taidesalonki on alusta asti keskittynyt maalaustaiteeseen ja nimenomaan voimakkaisiin väreihin. Galleristit Leonard, Ingjald ja Christina Bäcksbacka ovat toimineet muutenkin merkittävinä taiteentukijoina. Gallerian kokoelmista löytyy teoksia niin tunnetuilta kotimaisilta tekijöiltä kuin uuden sukupolven taiteilijoiltakin.

Taidesalonki

Galleria Ama

Galleria Ama on yksi kierroksen yllättäjistä, sillä tilassa järjestetään hyvin erilaisia näyttelyitä. Vierailuajankohdasta riippuen voi päästä tutustumaan uusien tai vanhojen, tunnettujen tai hieman tuntemattomampien taiteilijoiden teoksiin. Gallerian tiloissa on nähty mm. upeita videoinstallaatioita sekä muita oivaltavia kokonaisuuksia. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain ja mukaan mahtuu niin maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta kuin käsitetaidettakin.

Forum Box

Forum Box on suuri galleriatila Hietalahden torin vieressä. Sen toiminnasta vastaa taiteilijoiden oma osuuskunta ja näyttelyt koostuvat kotimaisten taiteilijoiden kunnianhimoisista ja vaikuttavista teoksista. Näyttelyt keskittyvät kuvataiteeseen, mutta tilassa järjestetään paljon erilaisia tilaisuuksia muiltakin taiteenaloilta ja siellä on nähty mm. teatteriesityksiä sekä luentoja. Tila itsessään on kaunis ja avara ja noin 300 neliön tilan saa jaettua useampaan kokonaisuuteen.