HVH-kampanja Hesarissa: Helsinki tekee tärkeän ilmastopäätöksen

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 26.10.)

Helsingin valtuusto tekee pian Suomen tärkeimmän ilmastopäätöksen: se päättää Hanasaaren kivihiilivoimalan kohtalosta. Hanasaaren voimala päästää vuosittain ilmaan noin miljoona tonnia hiilidioksidia ja on yksi Suomen suuripäästöisimmistä laitoksista. Päätös voimalan sulkemisesta antaa tärkeän signaalin Suomen hallitukselle ryhtyä tosissaan edistämään kivihiilestä luopumista koko maassa.

Helenin esityksen mukaan Hanasaaren voimalan lämmöntuotanto voitaisiin korvata uusiutuvalla energialla. Esitys on oikeansuuntainen ja jättää paljon päättäjien harkintaan. Hanasaaren sulkemisajankohta jää esityksessä avoimeksi.

Helenin on pystyttävä saavuttamaan uusiutuvan energian tavoitteensa aikataulussa eli vuoteen 2020 mennessä. Valtuuston on tehtävä ryhdikäs päätös voimalan nopeasta sulkemisesta, sillä kivihiiliriippuvuuden jatkaminen on suuri taloudellinen riski.

Euroopan viisi suurinta sähköyhtiötä menetti yli kolmanneksen markkina-arvostaan vuosina 2008–2013. Yhtiöt tekivät sijoituspäätöksiä entiseen tapaan ja lisäsivät sijoituksia kivihiileen, vaikka maailma muuttui nopeasti. Eurooppalaisista sähköjäteistä Enel ja E.On ovatkin uudistaneet strategiaansa ja suuntaavat nyt uusiutuvaan energiaan.

Helsinki on pohjoismaisista pääkaupungeista ainoa, joka ei ole vielä asettanut tavoitteeksi siirtymistä täysin uusiutuvaan energiaan. Kyselyn mukaan helsinkiläisten enemmistö haluaa, että päätös Hanasaaren sulkemisesta tehdään tänä vuonna ja että kaupunki kirii uusiutuvan energian tavoitteissa naapuripääkaupunkien joukkoon.

Realistisin lähtökohta Helsingin energiapolitiikalle on siirtyminen täysin uusiutuvaan energiaan. Lappeenrannan teknillisen yliopiston laaja tutkimus on osoittanut, että koko Suomi voi toimia uusiutuvalla energialla ja tällainen järjestelmä pärjää taloudellisessa vertailussa muille päästöttömille vaihtoehdoille. Ohjaavana periaatteena on pidettävä sitä, että fossiilisista polttoaineista on luovuttava vuosisadan puoliväliin mennessä kaikkialla maailmassa.

Laura Meller
energia- ja ilmastovastaava Greenpeace

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *