Hiilivapaa Helsinki esittää: valtuuston lopetettava hiilen poltto Helsingissä

Hiilivapaan Helsingin puolesta kampanjoivat järjestöt julkaisivat maanantaina 16.11. oman esityksensä Helsingin kaupunginhallitukselle. Ehdotus täydentää Helen Oy:n valmistelemaa esitystä, jonka ensimmäinen käsittely on kaupunginhallituksessa tänään 16.11.

Järjestöjen ehdotuksen mukaan kaupunginhallitus ja valtuusto päättäisivät, että Hanasaaren voimala suljettaisiin vuonna 2020. Helen Oy:n valmistelemat investoinnit uusiin biolämpövoimaloihin toteutettaisiin niin, että uusi kapasiteetti olisi käytössä tähän takarajaan mennessä. Helen Oy:n esityksessä selkeää sulkuaikataulua ei ole määritelty.

”Helenin malli lykkää Hanasaaren voimalan sulkemisen epämääräiseen 2020-luvun alkuun, eikä vastaa kysymykseen Salmisaaren kivihiilivoimalan tulevaisuudesta”, sanoo Greenpeacen energia- ja ilmastokampanjoitsija Laura Meller.

Järjestöjen ehdotus on linjassa valtuuston aiemmin asettamien tavoitteiden kanssa, joiden mukaan uusiutuvan energian osuus Helenin energiantuotannossa on oltava vähintään 20 % vuoteen 2020 mennessä. Hiilenpolton pitkittäminen Hanasaaressa vaarantaa tavoitteen saavuttamisen.

Järjestöt ehdottavat esityksensä toisessa osassa, että valtuusto asettaa Helsingin tavoitteeksi täysin uusiutuvilla energiamuodoilla toimimisen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi kaupunki laatisi suunnitelman, jossa asetettaisiin tarkemmat aikataulut eri fossiilienergiamuotojen korvaamiselle. Salmisaaren voimalan hiilenpoltosta kampanja ehdottaa luovuttavan vuonna 2025. Suomen hallitus on linjannut, että kivihiilen poltto loppuu Suomessa 2020-luvun aikana.

TNS-Gallupin tekemän mielipidekyselyn mukaan 77 % helsinkiläisistä toivoo, että Helsinki siirtyy toimimaan kokonaan uusiutuvalla energialla.

”Tuoreet selvitykset osoittavat, että aurinko- ja maalämpö ja muut uusiutuvan energian lähteet sekä energian fiksumpi käyttö auttavat Helsingin eroon ilmastoa kärventävästä kivihiilestä. Nyt tarvitaan selkeitä tavoitteita, jotta uusi tieto saadaan vietyä tehokkaasti käytäntöön. Hanasaaren voimalan sulkeminen käynnistää vanhanaikaisen, saastuttavan energian lähtölaskennan Helsingissä ja koko Suomessa”, sanoo Ilmastovanhempien varapuheenjohtaja Anni Granroth.

Hiilivapaa Helsinki -kampanja kerää parhaillaan vetoomusta tavoitteiden puolesta. Allekirjoituksia on tähän mennessä kertynyt yli 11 000. Vetoomus on auki 22.11. asti. Se luovutetaan Helsingin kaupunginvaltuustolle keskiviikkona 25.11.2015. Valtuusto päättää energiainvestoinneista joulukuun alussa.

Kampanjan vapaaehtoiset ovat tänään kaupungintalolla vastaanottamassa kokoukseen saapuvia kaupunginhallituksen jäseniä glögin ja piparien kanssa.

Lisätietoja:

Laura Meller, Greenpeace, p. 040 180 33 22
Hanna Hakko, Maan ystävät, p. 044 576 9999
Anni Granroth, Ilmastovanhemmat, p. 044 303 5705

www.hiilivapaahelsinki.fi

Kampanjan esitysehdotus kokonaisuudessaan:
http://tinyurl.com/hiilivapaa-esitys

Tweet about this on TwitterShare on Facebook1Share on Google+0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *